Gadu - gadu

Napisz anonimowo. Napisz do nas... Wyślij

8 września 2018

Wątek kulinarny #2


Z ananasem i serem w plastrach

Domowe zapiekanki

Składniki:
  1. Pół bagietki
  2. Masło
  3. Boczek
  4. Pieczarki
  5. Ser mozzarella tarty
  6. Koncentrat
  7. Olej
  8. Jogurt
  9. Przyprawy w proszku (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek, pieprz ziołowy, papryka słodka, cebulka suszona, kurkuma)
  10. Ananas w puszce (dodatkowo, jak ktoś lubi)
 Przepis:

Przed przygotowaniem włączamy piekarnik i nagrzewamy do 220 stopni (elektryczny)

- Sos do zapiekanki:

Do szklanki wsypujemy przyprawy, wszystkie po szczypcie, do tego dodajemy małe łyżeczki koncentratu w zależności od ilości pół bagietek. Na jedną pół bagietkę przypadają 2 małe łyżeczki koncentratu. Później dodajemy jedną dużą łyżkę oleju i pół dużej łyżki jogurtu. Wszystko razem mieszamy.

- Zapiekanka:

Kroimy wzdłuż bagietkę, smarujemy ją masłem, nakładamy wcześniej przygotowany sos, później na to kładziemy boczek, następnie pieczarki, teraz można położyć ananasa (uprzednio kroimy go na 8 części), na koniec posypujemy to spora ilością sera mozzarella (jeśli akurat takiego nie mamy ser żółty w plastrach tez idealnie się nadaje - wystarczy tylko plastry przekroić na pół). 

Przygotowane pół bagietki wkładamy do nagrzanego już piekarnika, czekamy około 7 minut (aż ser się roztopi). No a teraz możemy się zajadać. Smacznego!

Pamiętajcie ,że składników można dać mniej i więcej, a wszystko można zmodyfikować tak by Wam smakowało. Dzielcie się też swoimi przepisami, chętnie wypróbuje (uwielbiam łagodne smaki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

SPAM? Nie, dziękuję.
Obserwujesz? Powiadom mnie :)