- Pół bagietki
- Masło
- Boczek
- Pieczarki
- Ser mozzarella tarty
- Koncentrat
- Olej
- Jogurt
- Przyprawy w proszku (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek, pieprz ziołowy, papryka słodka, cebulka suszona, kurkuma)
- Ananas w puszce (dodatkowo, jak ktoś lubi)
Przed przygotowaniem włączamy piekarnik i nagrzewamy do 220 stopni (elektryczny)
- Sos do zapiekanki:
Do szklanki wsypujemy przyprawy, wszystkie po szczypcie, do tego dodajemy małe łyżeczki koncentratu w zależności od ilości pół bagietek. Na jedną pół bagietkę przypadają 2 małe łyżeczki koncentratu. Później dodajemy jedną dużą łyżkę oleju i pół dużej łyżki jogurtu. Wszystko razem mieszamy.
- Zapiekanka:
Kroimy wzdłuż bagietkę, smarujemy ją masłem, nakładamy wcześniej przygotowany sos, później na to kładziemy boczek, następnie pieczarki, teraz można położyć ananasa (uprzednio kroimy go na 8 części), na koniec posypujemy to spora ilością sera mozzarella (jeśli akurat takiego nie mamy ser żółty w plastrach tez idealnie się nadaje - wystarczy tylko plastry przekroić na pół).
Przygotowane pół bagietki wkładamy do nagrzanego już piekarnika, czekamy około 7 minut (aż ser się roztopi). No a teraz możemy się zajadać. Smacznego!
Pamiętajcie ,że składników można dać mniej i więcej, a wszystko można zmodyfikować tak by Wam smakowało. Dzielcie się też swoimi przepisami, chętnie wypróbuje (uwielbiam łagodne smaki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
SPAM? Nie, dziękuję.
Obserwujesz? Powiadom mnie :)